5. Sınıf Toplama ve Çıkarma İşlemlerinin Sonucunu Tahmin Etme Konu Anlatımı

Bu dersimizde;

  • M.5.1.2.3. Doğal sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerinin sonuçlarını tahmin etmeyi öğreneceğiz.

 

 

Toplama ve Çıkarma İşlemlerinin Sonucunu Tahmin Etme

Toplama ve çıkarma işlemlerinin sonuçlarını tahmin ederken sayıları en yakın onluğa veya en yakın yüzlüğe yuvarlayabiliriz.

Sayıları en yakın onluğa yuvarlarken birler basamağına bakarız. Birler basamağındaki rakam 5 veya 5'ten büyükse bir üst onluğa, 5'ten küçükse bir alt onluğa yuvarlarız.

Sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlarken son iki basamağına bakarız. Son iki basamağındaki sayı 50 veya 50'den büyükse sayıyı bir üst yüzlüğe, 50'den küçükse bir alt yüzlüğe yuvarlarız.

 

 

 

 

 

Sayıları en yakın binliğe yuvarlarken son üç basamağına bakarız. Son üç basamağındaki sayı 500 veya 500'den büyükse sayıyı bir üst binliğe, 500'den küçükse bir alt binliğe yuvarlarız.

 

 

 

 

Toplama ve çıkarma işleminin yaklaşık sonucunu bulurken iki ve üç basamaklı sayıların birler basamağını, dört basamaklı sayıların birler ve onlar basamağını sıfır kabul ederiz.

 

 

 

 

Özel bir durum belirtilmemişse iki toplananlı toplama ve çıkarma işlemlerinde tahmin etmede yuvarlama yöntemi kullanılırken iki sayıdan sadece biri yuvarlanır. Çıkarma işleminde çıkan sayı yuvarlanır.

Yuvarlama da iki basamaklı sayılar en yakın onluğa, üç basamaklı sayılar en yakın yüzlüğe, dört basamaklı sayılar da en yakın binliğe yuvarlanır.

 

 

 

Toplama işleminin yaklaşık sonucunu bulurken yaklaşık toplamaları 100'e yakın olan sayıları gruplayıp toplayabiliriz.

 

 

 

Üç veya daha fazla sayının toplamının sonucunu tahmin ederken sayıları ortalama bir sayı gibi alıp tahmini sonucu bulabiliriz.

 

 

Etiketler: toplama işleminin sonucunu tahmin etme, çıkarma işleminin sonucunu tahmin etme

Yazdır e-Posta

Yorumlar   

+1 #3 admin 24-11-2017 13:44
O testin altındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri yapıp yayınlarız.
+1 #2 meliksah07 23-11-2017 17:42
cevabı mail adresime yollarsanız sevinirim
-1 #1 meliksah07 23-11-2017 17:41
Merhaba,5.sınıflarda bazı testlerin cevap anahtarlarını oluşturdum ,sisteme yüklemek istiyorum.Facebook hesabım yok.buradan ynasıl yükleriz

Üzgünüm, yorum yazma yetkiniz bulunmuyor! Yorum eklemek için giriş yapmalısınız.